Mascara

Items 18 out of 21

per sida

Items 18 out of 21

per sida
Loading...
Filter

Mascara

En bra sminkprodukt, det är mascaran. Lite mascara på fransarna ger dig direkt en piggare blick. Mascara är bra på det sätt att du med den kan göra dina fransar fylligare, ge dem mer volym och få dem att se längre ut. Idag finns det olika mascaror för olika behov. Du kan hitta vattenfast mascara så väl som vattenlöslig mascara. Det finns även vegansk mascara.

Mascara är en produkt som funnits sedan 1917. Det var nämligen då som apotekaren och kemisten Thomas Williams fick idén till denna produkt. Det efter att ha sett sin syster Mabel applicera vaselin på sina fransar. Han tog då fram en formula med vaselin, vax och kolpigment. Han tog även fram en liten borste att använda för applicering. Produkten kom att kallas Maybelline. Mabel efter systern, line efter vaselin. Den första mascaran i cylinderform, den skapades av Max Factor, 1958. Den kallades då för Mascara Wand.

Hitta rätt mascara för dig

Idag finns det mascaror som kan ge dina fransar volym, mascaror som separerar, mascaror som ger fransarna extra längd, extra böj eller extra allt! Det kan göra det svårt att veta vad som är bästa mascara för dig. Det du kan utgå från när du ska välja mascara, är just vad du vill att den ska göra för dig. Hur ser dina ögonfransar ut idag och hur vill du att de ska se ut? Önskar du ge dem mer volym eller att de ska få mer längd?

Sedan var det ju även detta med att välja vattenfast mascara eller inte. Fördelen med att välja en som är vattenfast, är just att den tål all väta. Dock krävs det bra sminkborttagning för att få bort den.

Mascaror kommer även i olika färger. Svart är den som flest köper, men det finns även brun mascara, så väl som blå, lila, röd, silver, guld och många fler därtill.

Hitta mascara som ger dig rätt effekt

Olika mascaror är uppbyggda på lite olika sätt, även om basen i sig är vax och vatten. Därtill kan annat tillsättas som ger olika effekter. Därtill är även valet av mascaraborste viktig, då det är en kombination av mascarans formula och borsten som ger en viss effekt. Mascara med stora, täta borstar ger ofta mer volym till fransarna. Smala och avlånga borstar ger längd och definition till fransarna.

Du som har korta fransar och vill göra dem längre, satsa på mascara med böjd borst som kan omfamna hela fransraden med ett svep. Om du har glesa fransar, så passar det bäst med en borst med böj i kombination med en volymgivande mascaraformula. Vill du förlänga dina fransar, så leta efter mascaror med ”Extensions” i namnet.

Hur får jag bort vattenfast mascara?

Det är ju praktiskt att använda vattenfast mascara, som tål regn, tårar, bad och annat. Men så var det ju detta med att få bort den! Det gäller helt enkelt att använda dig av rätt sorts produkt. Det finns sminkborttagning för vattenfasta produkter du kan använda dig av. Du fuktar då en bomullsrondell med det och håller den sedan mot dina fransar i 5–10 sekunder. Sedan ska du försiktigt svepa bomullsrondellen i den riktningen som fransarna växer i. Upprepa tills att all mascara är borta.  

Hur får jag mycket volym på fransarna?

Något många upplever är att de inte får tillräckligt med volym av mascaran, även om de applicerar flera lager. Det du kan göra, det är att börja med en primer, så att mascaran fäster bättre. Sedan applicera flera lager, men låt varje lager torka före du lägger på nästa. Ett annat tips är att använda en mascara med så kallad dubbel effekt.

Hur applicerar jag mascara?

Börja med att applicera mascaran vid fransraden för att sedan sicksacka uppåt, det med små rörelser och tills du hamnar i slutet på fransen. Du kan med denna metod täcka samt kamma fransarna på bra sätt. Du kan även värma mascarans behållare mellan händerna före applicering, så att den blir enklare att applicera.

Hur slipper jag klumpar?

Det finns lite olika knep för detta. Ett är att torka av borsten inför applicering. Ett annat är att värma upp mascaratuben i ett glas varmt vatten, så att den bli mer rinnande. Du kan även byta din mascaraborste till en smal gummiborste av kamtyp.