Primer för torr hud

Maria Nielsen
Maria Nielsen Maria
Gosh_18-03_21_Some0827_1_

Primer är något som man har i ansiktet, som en slags grund kan man säga i din sminkning. Det är bra att använda dig av en primer för att sminket ska hållas på plats hela dagen. Det eftersom den ger sminket ett bättre fäste. Du bör välja primer efter din hudtyp. Så har du torr hy, välj då en primer för torr hud. För det är ju så, att har man en torr hy, så behöver man ha produkter som så att säga är återfuktande. Det så att man inte torkar ut huden ännu mer.

Det finns idag olika varianter av primer. Det är dels vanlig primer som appliceras i hela ansiktet. Sedan finns det även så kallad ögonprimer och primer för läppar. En ögonprimer är för dina ögonlock, för att få ögonskuggan att fästa bra och sitta kvar. Primer för läpparna är för att läppstiftet ska få bättre fäste och stanna kvar.

En primer gör att du får ett slätare underlag då den fyller ut eventuella ojämnheter i din hud. Den gör även att fina linjer, porer och rynkor blir nedtonade.

Det är viktigt att du ser till att välja rätt sorts primer, som är anpassad för din hudtyp. Du bör även se till så att du applicerar den på rätt sätt.

Hur använder jag en primer?

Om du valt en primer för torr hy, eller en för annan hudtyp spelar ingen roll. Din primer appliceras på samma sätt. Du bör oavsett hudtyp alltid applicera en fuktkräm före. En primer kan verka uttorkande på huden nämligen, även om du valt en primer för torr hud. När du ska applicera din primer, så kan du göra det på olika sätt. Bäst resultat är det oftast att lägga på den med hjälp av dina fingrar. Se bara till så att de är rena före. Sedan går det så klart även använda dig av en sminksvamp eller en borste om du föredrar det.

Ta inte för mycket primer, det kan göra att din foundation efter spricker. Ta och stryk på lite primer med dina fingrar i ansiktet. Massera inte in det, utan du ska så att säga stryka på den. Det räcker oftast med en liten klick, ungefär i storleken av en ärta. Jobba in primern från mitten av ansiktet, ut mot käklinje och hårfäste. Primer går även att applicera på vissa områden bara. Om du har fet t-zon kan du till exempel applicera en mattgörande primer.

En enkel guide för att använda din primer:

  • Tvätta ansiktet, det ska vara helt rent. Din makeup sätter sig bra mycket bättre om du inte har fett, död hud eller smuts i ansiktet.
  • Du kan sedan använda kräm eller serum som du brukar. Du kan sedan efter du applicerat dessa vänta 5–15 minuter så att huden hinner ta upp din fuktkräm.
  • Dags att applicera primern. Lägg ett tunt, jämt lager som du låter torka några minuter innan du sminkar dig. ”Less is more”, så ta inte för mycket! Det ger motsatt effekt.
  • Använd dina fingrar, börja i mitten på ansiktet och jobba dig utåt, mest produkt brukar behövas i t-zonen.
  • Dags för sminkning. Är det så att du använder puder, lägg på den före din foundation så sätter sig sminket bättre!

Hur väljer jag rätt primer?

Det finns två saker du generellt kan tänka på då du ska välja primer. Dels vad du har för hudtyp, dels vad du vill att primern ska göra för ditt ansikte.

Om du har en torr hud eller mogen hud, då är det bra att satsa på en primer för torr hy eller primer för torr hud. Oftast är det bra att välja en flytande primer med extra mycket fukt. Kombinera gärna med en fuktkräm före.

Om du har en blandhy eller fet hy, då är det smart att välja en primer som har så kallade talgabsorberande ingredienser. Dessa mattar ner din hud på ett bra sätt och gör att ditt smink håller bättre. Det kan även vara bra välja en primer utan olja.

Om du har en mer normal hy eller blandhy så kan du med fördel kombinera flera primers. Du kan ha en primer som mattar ner huden i din t-zon och en primer med lyster för kinderna.

Fundera även på om din primer ska jämna ut, ge glow och lyster eller dämpa vissa hudproblem.

Hitta rätt primer för torr hy

Du som är ute efter en primer för torr hy, du hittar det här hos oss på GOSH COPENHAGEN. Vi har även primers för andra hudtyper så klart! Vårt företag är danskt och många av våra produkter tillverkas även just i Danmark. Hos oss hittar du ett brett produktutbud med dofter, smink, kroppsvårdsprodukter och mycket mer. Om du vill hitta rätt primer för dig, kika då in på den kategorin.

När du handlar smink eller annat hos oss, så får du fri frakt om du handlar för mer än 349 kr. Vi har även fria returer. Vi har det mesta du kan behöva inom smink, doft, hårvård, hudvård och annat. Det gör att du här hos oss kan hitta primer för torr hud, så väl som primer för normal hy, blandhy och fet hy!