Hur lägger man ögonskugga?

Maria Nielsen
Maria Nielsen Maria
1920x1080_Gosh_22-04-21_Some2076-min

Du kanske tycker det är komplicerat detta med att lägga ögonskugga? Dock behöver det inte vara så. Det går att lägga ögonskugga på flera sätt. Du kan göra det enkelt, eller mer avancerat. För att lägga ögonskugga så gäller det att du har bra produkter, samt bra sminkborstar. Innan du applicerar ögonskugga är det bra att först lägga en primer. Med en ögonskuggsprimer får du en bra bas som gör att ögonskuggan sitter kvar länge och det utan att den veckar sig. Det är även bra att använda dig av en kajal, eyeliner och mascara för att få en komplett sminkning som verkligen framhäver dina ögon. 

Välja rätt ögonskugga 

Om du är nybörjare på detta med att sminka dig, så är det smart att välja en ögonskuggspalett som har tre färger. Enklast är det att börja med jordnära färger och då använda färger som terrakotta och brunt. Men du kan välja vilka färger du vill. Det är bra att satsa på en palett som har en mörkare färg, en mitti mellanfärg samt en ljusare färg. Ju mer van du blir med att sminka dig, desto större paletter med mer färger kan du välja att satsa på. Du kan med fördel sitta framför spegeln hemma och öva! 

Ögonskugga är något du kan använda både över och under ögonen för att skapa olika effekter. Det är inte fel att skaffa flera olika färger. Kombinera även flera ögonskuggor med varandra. Generellt kan man säga att ljusa ögonskuggor lyfter och förstorar medan mörkare skapar skuggor och ger en karaktär.  

Ögonskugga finns även i olika utföranden. Det finns fasta, puder, krämer och så vidare. Det är enklast att börja med de som är fasta. Sedan kan du så klart testa dig fram vad som passar dig bäst. 

När du ska välja ögonskugga, fundera då på vad det är för resultat du vill uppnå. Vill du lyfta upp och förstärka eller vill du skapa skuggor och karaktär. Ta gärna hjälp av olika sminkguider och tutorials på nätet för att lära dig mer om hur du lägger ögonskugga på bästa sätt. 

Applicera ögonskuggorna 

När du ska applicera dina ögonskuggor, börja då med den mörkaste färgen. Den kan du lägga i utkanten av ditt ögonlock, gärna med en platt borste. Tryck eller pressa på ögonskuggan med den. Därefter kan du ta en fluffigare borste och blanda ut ögonskuggan du lagt, det med cirkulära rörelser. Blanda ut färgen mot mitten av ditt öga. Se till så att det inte finns några skarpa kanter.  

Därefter kan du ta den ögonskugga som är mitt emellan mörk och ljus. Den applicerar du i vecket av ögonlocket. Det kan du göra med en fluffig borste. Ta lite ögonskugga åt gången och använd dig av cirkulära rörelser. Bygg sedan upp till önskad mörkhet eller pigmentering. Blanda in det i kanten med den mörka skuggan. Du vill inte ha några skarpa kanter här heller nämligen. 

Nu är det dags för den ljusaste skuggan. Den kan du applicera med den platta borsten och det i mitten på ögonlocket. Du kan även applicera lite ögonskugga under ögat. Det med den mörka eller mitt emellan färgen. Avsluta sedan det hela med att spraya på en settingspray.  

Ett annat sätt att göra det på är att först lägga en primer. Sedan kan du mjuka upp globlinjen, det med en beigerosa skugga. Använd då en lite större och fluffig pensel. Därefter kan du använda en skimrig ögonskugga på hela ögonlocket. Applicera denna med en platt pensel. Det eftersom penseln hjälper till att ge en intensivare färg. Efter detta kan du lyfta ögonen genom att applicera en mörk skimrig ögonskugga. Den läggs då på yttre delen av ögonlocket, helst med en rundad och luftig borste. Lägg sedan lila ögonskugga i ögonvrån. 

Om du vill rama in dina ögon, markera då ögonfransarna med en ögonskugga som är matt mörkbrun. Använd en snedskuren pensel och måla nära dina ögonfransar.  

För att avluta din ögonmakeup så kan du efter ögonskuggan måla med en flytande svart eyeliner. Med eller utan vinge. Efter det kan du applicera mascara, både på övre och undre fransraden.  

Hitta rätt ögonskugga på GOSH 

Här hos oss på GOSH finns det ett stort utbud av ögonskuggor och ögonskuggspaletter. Du hittar även ett brett utbud av sminkborstar. När du ska välja ögonskugga, så kan du med fördel utgå från din egen ögonfärg. Du som har bruna ögon kan satsa på att köpa mörkare ögonskuggor i blått, grönt eller guld. För blåa ögon så passar varma toner bra. Som brunt, brons eller orange. Gröna ögon framhävs bäst med olika nyanser av lila. Om det är så att du har olika färger på dina ögon, så är det smart att satsa på guld, brons, grönt eller creme eftersom de alltid framhäver dina ögon oavsett vilken färg du har. 

I vårt sortiment finns det mesta du kan tänka dig inom smink. Beställer du över 349 kr så får du fri frakt, samt att vi även erbjuder fria returer. Våra produkter tillverkas i Danmark och vi har många bra produkter inom flera olika kategorier. Hos oss finns det mesta du kan tänkas behöva inom doft, makeup, hud-och hårvård. Det innebär att du kan hitta bästa sminket hos GOSH