Hur får man bort vattenfast mascara?

Maria Nielsen
Maria Nielsen Maria
1920x1080_Gosh_Packshots_Comp01_3069

Det finns många fördelar med att använda sig av vattenfast mascara. Den klarar av regn, svett och tårar, utan att det rinner och du ser ut som en tvättbjörn efteråt. Men, då det är dags att tvätta av dig på kvällen innan läggdags, så kan det bli besvär.  

Eftersom den är vattenfast så löser den inte upp sig lika enkelt som vanlig mascara. Tänk på att det är viktigt att tvätta bort allt smink före du lägger dig. Det är inte bra att sova med sminket på eftersom det kan leda till att du får irriterad hy, irriterade ögon samt andra besvär.  

Ett alternativ är så klart att köpa vanlig mascara eller vattenresistent mascara, som kan vara lite enklare att tvätta bort. Men ibland är det nödvändigt att använda mascara som tål väta! Hur får man då bort vattenfast mascara? Vi ger dig tipsen! 

Satsa på en oljebaserad sminkborttagning  

Det allra bästa för att få bort vattenfast mascara på, det är att använda dig av en oljebaserad remover. Den gör att ögonfransarna får en djuprengöring och löser upp mascaran på bra sätt. En del tycker även det fungerar bra att använda sig av mandelolja eller jojobaolja. Det finns även så kallad tvåfas-remover, som då är en kombination av en oljebaserad och en vattenbaserad borttagareTänk på att låta removern verka en stund före du försöker gnugga bort det. Det är bättre att använda dig av en bomullsrondell för att så att säga svepa bort sminket med. Du vill ju inte gnugga bort ögonfransarna eller få röd hud.  

Om du har en mascara som är vattenresistent, så innebär det att den står emot vatten. Så länge det inte är varmare än 38 grader. Det innebär att det går att tvätta bort den genom att använda dig av varmare vatten. Du gör då som så att du tar och blöter en bomullsrondell med ljummet vatten. Håll den sedan mot ögat en stund. Dra sedan rondellen neråt, så följer mascaran med. Upprepa om det finns kvar rester. Sen kan du även använda samma remover som för vattenfast mascara om du vill! 

Det finns även naturliga produkter som man gå bra att använda. Om du har en avokado hemma, så dela den. Ta sedan en tops och gnugga den mot avokadon. Sedan tar du topsen och använder för att få bort mascaran med.  Även olivolja kan fungera. Då duttar du lite olja på en bomullsrondell och sveper bort sminket med den. Dock kan det vara värt att satsa på att köpa riktigt remover. Det så att du kan tvätta bort mascaran på ett bra sätt.  

Så här tvättar du bort vattenfast mascara 

Använd dig av en oljebaserad remover eller en tvåfas-remover. Vät sedan en bomullsrondell med detta. Håll den sedan mot ditt stängda ögonlock. Gnugga inte! Låt den ligga mot ögonlocket en stund. Sedan drar du nedåt, längs med dina fransar. Det gör att mascaran glider av på ett skonsamt sätt. Om det fortfarande finns mascara på fransarna så kan du göra om samma process en gång till.  

Det gäller att du har tålamod och inte börjar gnugga för att få bort din mascara. Det kan leda till att du bryter av dina fransar samt irriterar dina ögon.  

Det är inte fel att satsa på att använda sminkborttagning även för resten av ditt smink. Sådana produkter har tagits fram för att de ska kunna används runt känsliga områden som de kring dina ögon. Ofta innehåller de även vårdanden ämnen. Det finns idag flera olika sorters sminkborttagning. Det är i form av mousse, lotion, rengöringsmjölk, servetter, cleansing balm och så vidare.  

Du kan som sagt även ta bort vattenfast mascara samt annat smink med naturliga produkter. Utöver avokado och olivolja som redan nämnts så går det även att använda kokosolja. Denna olja är bra eftersom den går att använda till en massa saker. För att tvätta bort smink med detta, så lägg lite olja på en bomullstuss och tvätta sedan bort det. Du får en dessutom en hud som blir återfuktad och luktar gott. 

Om du har Aloe Vera hemma så kan även det vara ett bra alternativ när du ska ta bort smink. Du tar lite på en tuss med bomull och gnuggar försiktigt.  

Hitta rengöringsprodukter och mascara hos GOSH 

Om du vill hitta bra removers eller andra rengöringsprodukter, så finns det här hos oss på GOSH. Här finns även mascara, både vanlig och vattenfast. Dessutom har vi ett brett utbud av det mesta inom smink. Det gör att när du behöver ha nytt smink eller vill fylla på det du har slut av, då hittar du det du behöver här hos oss. Tänk på att du bör byta ut din mascara helst var tredje månad, om den inte tagit slut före det. Du bör även göra rent mascaran ibland. Det genom att torka bort torr mascara samt ta bort klumpar från skaftet och borsten. Det kan du göra med en servett.  

Hos oss kan hitta det mesta du behöver, inom smink samt dofter. Beställer du över 349 kr är det dessutom fri frakt. Våra produkter tillverkas i Danmark och vi erbjuder även fria returer om du behöver skicka något åter.